师资
职称:教授
系别:信息管理与电子商务系

个人简介

兰秋军,博士,教授。金融工程方向、信息管理方向硕士研究生导师。获湖南大学计算机科学专业硕士、管理科学与工程专业(金融工程方向)博士学位。主要研究领域为金融工程与风险管理,重点关注金融数据挖掘、金融量化投资与决策、大数据商务智能应用。著有《金融数据挖掘》、《运筹学》等著作,在国内外学术刊物上发表论文近三十篇。主持国家自然科学基金、归国留学基金等项目4项,参与各类纵向课题6项,并曾在多家IT企业任职,负责多个信息系统项目的研发,涉及金融保险、互联网营销、房地产、零售、教育等行业。学术成果获湖南省科技进步二等奖1次,教育部科技进步一等奖1次。欢迎报考本人金融工程、数据挖掘与信息管理方向研究生。

Qiujun LAN is an  professor in the Department of Information Systems & E-Commerce at the School of Business, Hunan University. He obtained his Ph.D. in management science & engineering from the Business School of Hunan University,  a M.A.in computer science from Hunan University and B.A. in compuer science from Xi'an Shiyou University. His current research interests include the financial data mining, financial quantitative investment and big data & business intelligence. He has published nearly 30 research papers in domestic and foreign academic journals. He was also the winner of Hunan Provincial Science and Technology Progress Award, and the Ministry of Education Science and Technology Progress Award.

教育背景

2001-2004 湖南大学 管理科学与工程 博士 Hunan Univ. Management Science & Engineering,Ph.D

1995-1998 湖南大学 计算机科学 硕士 Hunan Univ. Computer Science, Master

1991-1995 西安石油学院 计算机及应用 学士 Xi'an Shiyou University,Computer Science, Batchelor

职业经历

2005.1-至今   湖南大学工商管理学院  Business School,Hunan Univ, Assistant Prof(2005-2006),Associate Prof(2006-)

2007.8-2008.8  香港城市大学经济金融系任高级研究助理 Dept. of Eco & Fin,City Univ of Hongkong, Senior Research Assistant

2009.10-2010.11 美国阿肯色大学Sam. Walton 商学院金融系,访问学者 Business School,Arkansas Univ.,USA, Visiting Scholar

1998.7-2001.7 湖南师范大学理学院计算机系助教、讲师 Dept., Computer Science,Hunan Normal Univ., Assistant Prof.